torsdag 30. september 2010

Champagne!


Jeg elsker champagne! For noen er champagne knyttet til de store anledningene i livet, og noe de bare drikker når de er i bryllup eller på nyttårsaften. Her i huset drikker vi champagne, eller i hvert fall musserende vin av noe slag, hver fredag. Når mannen og jeg ble kjærester og var på vår første skikkelige romantiske helg sammen, dro mannen en flaske Bollinger opp av sekken fredag ettermiddag, og lanserte ideen om at vi burde drikke champagne sammen hver fredag i fremtiden. Og det har vi gjort. Hver fredag i 10 år nå. <3

Derfor var det naturlig å reise til Champagne når vi skulle feire våre første 10 år sammen. Vi reiste til Ay, den lille byen i Champagne der Bollinger har sitt hovedkvarter.

Champagne er et landbruksprodukt. Hvert år dyrkes millioner på millioner av vinranker i Champagne, og hver høst når druene er modne, høstes hver eneste drueklase nennsomt for hånd. Vinhøsten er når druene er modne. Og i år ble de modne den andre uken i september. Og da var vi der. Det var en fantastisk opplevelse å kjøre rundt i Champagne mens det var hektisk aktivitet både ute i vinmarkene og inne i  produksjonslokalene rundt om i de små og store byene i distriktet. Traktorer med digre hengerlass med nyhøstede druer lagde saktegående køer på veiene, og gatene og gårdsplassene inne i landsbyene var seige av druesaft. Og gamle og unge ikledd  gummistøvler og arbeidshansker jobbet iherdig på vinmarkene fra tidlig om morgenen til sent på kveld.

Når man er i Champagne, kan man besøke hovedkvarterene til de store, berømte vinhusene. De har gjerne både omvisninger, prøvesmakinger og lekre butikker hvor man kan kjøpe både champagne og alt man måtte ønske seg av lekkert tilbehør. Både champagnekjølere, champagneglass og altskens greier slik som forklær, T-skjorter, vinstoppere og paraplyer påtrykket det ekskusive varenavnet. Vi var innom butikken til Moet & Chandon i Epernay, og butikken var en studie i elegant, eksklusivt design.

Men det er altså enda morsommere å reise rundt og besøke noen av de mindre produsentene. Mange holder åpent for publikum, så man kan stikke innom for å se på kjelleren, på produksjonslokalene og smake vin. Det er skikkelig gøy for slike champagneidioter som oss! Dessuten er utrolig hvor fort man venner seg til å smake champagne rett etter frokost. De små produsentene lager  veldig god champagne, så hvis man er en skikkelig vinentusiast., har man mye spennede i vente. De lokale restaurantene har gjerne rikholdige vinkart med et godt utvalg av champagne fra både store og små produsenter.

Dagens bilder er fra vinmarkene og er brukt med tillatelse fra Champagne Andre Bergere. God fredag!

4 kommentarer:

[kjøkkentjeneste] sa...

Så fin bloggpost! Heldige dere. :)

Anonym sa...

Nydelig beskrivelse av 10-års ferien ♥

Gratulerer, og skål,- det er fredag

Klem, Lena

Besta sa...

For en koselig tradisjon, champagne er nydelig men jeg drikker det visst alt for sjeldent:)
Var rundt på forskjellig vinsmaking i NY, en hyggelig aktivitet.
ha en fin helg.
klem fra marilyn

Ulla sa...

Jeg synes dere er skikkelig flinke til å leve et hverdagsluksusliv!

*evig romantiker*

<3
Gratulerer med 10 år!