torsdag 25. februar 2010

Se hva jeg har kjøpt!

Jeg har hatt en ikke-helt-planlagt bloggepause denne uken. For det første er den dustetannverken, selvsagt. Den er bedre, men ikke bra. Og så er det mye jobb. Jeg tenker og skriver og grubler og tenker og skriver og det er utrolig gøy og spennende og jeg er ganske sliten når jeg kommer hjem faktisk. Og dessuten fortsetter jeg ofte å jobbe etter at jeg har kommet hjem.

Også har jeg kjøpt greier på eBay. Se her - en ekte amerikansk quilt!



Bildet er det selgeren som har tatt, og jeg har fått lov til å bruke det i bloggen min, siden det er ting jeg har kjøpt..

søndag 21. februar 2010

I nøden spiser fanden fluer...

...eller når alt annet er umulig, spiser jeg suppe.
Som noen kanskje har fått med seg, har jeg klaget over tannpine de siste dagene. Det har vært litt av en tannpine. Hele kjeven er betent og jeg ser ut som jeg går og suger på en velvoksen plomme. Skikkelig, fryktlig vondt har det også vært. Ikke har jeg sovet og ikke har jeg klart å spise noe annet enn suppe. Nå er jeg ikke radmager fra før, så jeg tåler jo noen dager med litt mindre mat da. Men man blir ganske slapp og kraftløs av å ikke spise, ikke sove og ta en hel masse smertestillende.

Jeg er litt bedre. Men fortsatt ikke akkurat bra. Så derfor har jeg brukt litt tid på kjøkkenet i dag for å lage supper som kan friste litt.

Denne oppskriften er inspirert av både av oppskrifter jeg har funnet på nett og av venninner som jeg matprater med både titt og ofte.


Gulrotsuppe med appelsin og kokosmelk
1 kg. gulrøtter
saft av to appelsiner og
saft av en halv sitron
3 fedd hvitløk
ca. 2 x 2 cm frisk ingefær
4 dl. andekraft (kylllingkraft eller grønnskakraft fungerer sikkert også ypperlig.)
1 boks kokosmelk
koriander og finstrimlet sitron- og appelsinskall til pynt. Vask skallet godt og bruk bare det ytterste - det hvite skal ikke med.

Gjør slik:




Skrell gulrøttene og del dem i skiver.
Press to appelsiner og en halv sitron, og finhakk ingefær og hvitløk.

Kok gulrøttene og krydderne i appelsin og sitronsaft  i ca. 20 minutter. Tilsett kraft og kok videre til
gulrøttene er helt møre. Bruk så stavmikser og kjør den til suppen er helt glatt.
Tilsett en boks kokosmelk, varm opp til kokepunktet igjen. Smak til med salt og pepper, og server.

Denne suppen bør egentlig serveres med en masse koriander på - men det hadde de ikke i butikken min i går, så derfor la jeg på litt timian for at bildet skulle bli fint. Før servering drysser man litt finstrimlet skall fra sitrusfruktene over, og serverer. Det er godt. :)

Juvelen i kronen


Jeg har flere ganger vist glimt av den fantastiske franske prismelysestaken min.. Gave fra verdens beste kjæreste julen for to år siden, og høyt elsket siden det. Den er kjøpt i en antikvitetsbutikk på Frogner, og bare det å pakke den inn må ha tatt halve dagen! Den var plassert i en eske sammen med ca. 10.000 isopormarker.
Den er utrolig vakker både når lysene er tent og når de ikke er det. På disse bildene er lysene ikke tent, rett og slett fordi det var det som ga de beste bildene.




lørdag 20. februar 2010

Drømmen om et sommerhus del 6

Sommerhuset vårt ble registrert for første gang i 1904. Familien som bygget huset den gangen, eide huset helt til vi kjøpte den, og derfor har vi fått vite ganske mye om stedets historie fra selgeren.  Vi er så heldige vi har en nabo som ikke bare er født og oppvokst på nabogården, men som også er veldig interessert i lokalhistorie - så gjennom henne har vi fått vite mye om stedet vårt som selgeren, som er oldebarnet til den første eieren, ikke visste om. Vi har blant annet fått en kopi av en artikkel som stod i avisen da han som bygget huset, fyllte 85 år en gang på 50-tallet. Den gangen var det ikke vei forbi huset engang, så for å komme seg på jobb, måtte de som bodde i huset ro over fjorden og sykle videre.
 Huset ble mest sannsynlig påbegynt noen år det ble reigistrert første gang  Antakelig startet byggingen  i 1900 eller 1901. Både naboen og selgeren har fortalt at huset ble flyttet fra et annet sted og satt opp på tomten her, men ingen vet hvor huset kom fra opprinnelig. På loftet i 2. etg kan man se reisverk og bjelkelag, og det kan godt stenme at deler av huset er mye eldre enn 100 år.

Inngangen til huset ligger i et lite tilbygg på siden av huset. Dette tilbygget har ganske sikkert kommet opp lenge etter at huset ble bygget - men vi aner ikke når. Kanskje på 50-tallet en gang? Gangen er rett og slett et avlangt rom med dør i begge ender. Under ser dere bilder av bakdøren slik det så ut da vi var på visning første gang.





































Her er utsikten fra gangen ut gjennom hoveddøren. jeg elsker betonghellene utenfor - de er skikkelig rustikke og fine - særlig når det vokser stemorsblomster og slikt i sprekkene. Gangen var malt rød og grønn når vi overtok, og det var vinylbelegg på gulvet. I hjørnet mot bakdøren var det fuktskader og svikt i gulvet, og vi var ganske spente på hvor omfattende disse fuktskadene var.

Kjæresten min pleier å markedsføre høyt og tydelig at han har minst ti tommeltotter. Jeg ble derfor ganske overrasket da kjæresten startet riving av gulv og vegger i gangen helt på egen hånd. Da han grov rundt fundamenteringen og fikset drenering, og la ned fuktsperre var jeg både glad og lettet. Og da han fullførte prosjektet, satt opp panelplater og la furugulv, var jeg skikkelig imponert. Ti tommeltotter, du liksom. Han kan når han vil, den mannen.

Når mannen min hadde snekret ferdig, var det min tur  med malekostene. Vi har malt nesten alle vegger i huset hvite, men valgte latte-farget panel i gangen, for å få litt kontrast til alt det hvite, og for å leke litt med forskjellige naturnyanser. Vi vill gjerne at gulvet skulle ha den herlige sølvgrå nyansen drivved har, og måtte finne ut en lur måte å behandle de ferske furugulvplankene på, som ga litt av den effekten. Jeg blandet sammen en lasur av svart og brun (raw umbra)   akryl kunstnerfarge, blandet ut med litt hvit vannbasert maling og vann, og strøk på. Etter litt prøving og feiling, strøk jeg flere lag med denne lasuren på gulvet. Fargen på nytt furugulv er ganske gjennomtrengende gult, så det måtte noen lag til - tre eller fire, tror jeg. Lasuern var ganske tynn, med mye vann. På den måten var det lettere å kontrollere at det ikke ble for mye fargepigmenter i gulvet. Etter tre/fire lag lasur, fikk gulvet tørke i to døgn, før jeg la på treolje med hvite fargepigmenter i tre omganger. Vi er ganske fornøyd med gulvet, men regner med at det må oljes igjen om et år eller to.
Gangen er et viktig oppbevaringsrom for oss - her henger regntøy, redningsvester, vindjakker, støvler, leker og hagehansker, piknikkurv etc. etc.  De fine knaggrekkene på veggen har jeg kjøpt på MOLS i Sandvika.

fredag 19. februar 2010

Drømmen om et sommerhus del 5

En av de tingene vi falt for da vi så på huset, var at det var et ekstra rom i uthuset. Det hadde panelvegger og vindu og dør, og ble brukt til vedoppbevaring da vi var på visning, men det var plass til noen ekstra sengeplasser der. Allerede første kvelden vi eide huset, ble det lille huset tømt for ved og møblert med seng. Vi ville jo ha gjester, og da må man ha plass til disse.
Det viste seg at gulvet i det lille gjestehuset måtte skiftes ut. Vinduet var ikke tett i underkant, så det hadde kommet fuktighet inn og ødelagt deler av gulvet. Men man har da heldigvis en far som er riktig så flink til å fikse og ordne, så etterhvert har vi skiftet ut gulvet, satt inn nytt vindu og malt både utvendig og innvendig.

Dagens bilder viser gjestehuset slik det så ut da vi overtok, og slik det ser ut nå. det var utrolig hvor stor forskjell det gjorde med ny rødmaling, nytt vindu og hvite detaljer.

Her er huset etter å ha fått nytt vindu og ny maling. Jeg er ikke helt sikker på hvorfor jeg har tatt bildet før jeg har hengt opp begge espalierene, men det har jeg nå gjort. Jeg har malt et stort hjerte på døren inn til utedoen, slik at alle finner veien dit når de trenger det.

Inne i huset var det ubehandlet panel både på vegger og i taket da vi overtok. Gulvet var altså fuktskadet og måtte skiftes. Vi la rett og slett rupanel på gulvet og la på noen lag med hvit treolje. Veggene er malt med 50/50 vannbasert maling og vann. Litt grisete, men velig fint. Panelet blir lyst og fint og beholder trestrukturen.  Den gamle skuvsengen fulgte med huset, og det gamle vaskestativet har jeg fått av foreldrene mine. Det er ikke innlagt vann i gjestehytta, og det er fint for gjestene å kunne skvette litt vann i fjeset når de står opp. Og vannskiene er klare til bruk. Jeg synes det er en morsom kontrast med vannskiene og den gamle sengen.

Hele gjestehuset består altså av dette lille rommet med skuvseng og dobbeltseng. Og utedoen vår, som jeg har skrevet her.
Hyllen over sengen er laget av en gammel planke vi fant på loftet i hovedhuset.

Huset er ikke stort. Men det ligger helt inntil skogen, man våkner av at fuglene synger her, og når det regner, trommer det fint på platetaket.

torsdag 18. februar 2010

Burde ha og skulle ha...

Denne uken har det gått skikkelig skeis. Jeg har jo begynt i ny jobb og det er morsomt og spennende og slitsomt og det har medført mindre bloggaktivitet. Det hadde jeg forsåvidt regnet med. Men det jeg ikke hadde regnet med, var at jeg skulle bli satt ut av verdens verste tannpine. Hjelpe meg, sier jeg bare.

Etterhvert er planen å få til en rutine hvor jeg forhåndslager flere blogginnlegg av gangen for publisering når jeg har tid til det - slik at det kommer oppdateringer om slike ting jeg synes er viktige eller fine eller morsomme eller nødvendige med jevne mellomrom. De siste ukene har det jo bare blitt et par innlegg i uken,og jeg vil gjerne skrive litt mer enn det når det bare blir tid til det igjen.

I dag vil jeg vise frem juvelen i kronen. Den fantastiske franske prismestaken jeg fikk av kjæresten min til jul for to år siden. Den er så fin!! Jeg lover å vise den frem i all sin prakt på et senere tidspunkt, men nå tenkte jeg å gi en ørliten forsmak på den aller fineste tingen jeg har her i huset. Fine, fine lysestaken. Dessuten passer det veldig bra med korte blogginnlegg når man har tannpine.

søndag 14. februar 2010

Alle hjerters dag

I dag skal både mor og alle hjerter feires. I tillegg er det fastelavn, så noe sier meg at man i dag kan spise både boller og kake og alt annet godt man har lyst på uten spor av dårlig samvittighet.
Jeg var ute og spiste vennelunsj igår. Det er så hyggelig å ta seg tid til slikt i en travel hverdag, og gode venner er virkelig gull verdt! Vi spiste lunsj hos Pascal på St.Hanshaugen og det er alltid en fulltreffer. Utrolig god mat og en overflod av fantastiske baker- og konditorvarer. Kakedisken var full av nydelige Valentin- og morsdagskaker i går, og jeg bestemte meg for å ta med en kake hjem til de to jeg deler hus og hjem med, for å vise dem hvor glad jeg er i dem.   Men det er ikke lett å velge en kake blant alle de fristende skjønnhetene hos Pascal. Hjekpe meg, det er så mye godt! Jeg vurderte både elle, melle deg fortelle... og stein, saks, papir, men klarte tilslutt å bestemme meg for  pasjonsmousse med bringebær .
Kaken var helt fantastisk god! Nydelig florlett mousse med smak av pasjonsfrukt og nydelige bringebær. Og så vakker!Det nydelige hjertet på toppen er laget av hvit sjokolade. Inne i hjertet ligger verdens aller, aller beste mokkabønner.

onsdag 10. februar 2010

Drømmen om et sommerhus del 4

Det var ganske mye fint vær sommeren 2006, men den dagen vi overtok sommerhuset, striregnet det. Vi kom kjørende med to fullpakkede biler og en stappfull henger, og alt skulle inn i huset og på plass før kvelden kom. Vi skulle jo ha ferie og sove der! Vi fikk alt inn og på plass første dagen, og allerede dagen etter var det frem med maling og utstyr - for nå skulle det pusses opp! Kjøkkenet skulle til pers aller først. det var det rommet som så verst ut.
Dette første bildet er av kjøkkenet slik det så ut da vi  var på visning.
Vi begynte med å fjerne det grå vinylbelegget fra veggen. Under der var det porøse fiberplater - men under der igjen var det gammel, blåmalt panel! O lykke! Panelet var skjevt og skakt og fullt av gamle spikre, men det var ihvertfall panel. Og gammel sådan! Først ble den blå veggen slipt, grunnet og malt. De røde skapdørene fikk samme behandling.
Og etter mange timer med støv, skitt, gamle fiberplater, slipestøv og maling, ble det sånn. Lillesøster poserer villig, som dere ser.


 Og så ble det slik. Nå må det tilføyes at kjøkkenet er pusset opp en gang til. Vi har revet ned platene i taket, slik at bjelkene kom frem. Vi har skiftet vindu, fjernet gulvbelegg og funnet nydelig plankegulv under, som er malt og vakkert og vi har satt inn helt ny kjøkkeninnredning og malt alt sammen en gang til - men det tilhører Drømmen om et sommerhus del ca. 28, tenker jeg.



søndag 7. februar 2010

Drømmen om et sommerhus, del 3

Da vi kom tilbake etter å ha vært og sett på huset, handlet vi raskt. Det lille huset ved fjorden hadde de kvalitetene vi ønsket for  vårt drømmested, og vi  var i kontakt med banken i det øyeblikk den åpnet mandag morgen. Etter at banken hadde gitt oss klarsignal, la vi inn bud. Heldigvis for oss, var vi de eneste interessentene, og selger aksepterte budet vårt uten at vi måtte gjennom budrunder. Vi var selvsagt ivrige etter å overta allerede denne sommeren, og vi fikk til overtakelse allerede 14 dager senere. Og så var det bare å sette i gang.

Vi leide tilhenger, samlet sammen det vi hadde av ting og tang og greier som skulle nedover,  lagde handleliste over ting som måtte kjøpes og skaffes og gledet oss masse, masse, masse!

Det sto endel gamle møbler i huset, og siden vi gjerne ville overta raskt, foreslo selgeren om at han kunne la huset stå som det var, og heller sette en container der, slik at vi kunne beholde det vi ville ha, og kaste resten.
Dagen før overtakelsen var stesønnen og jeg på IKEA. Vi kjøpte nye senger til hele familien, dyner, puter, sengetøy, kjøkkenutstyr, to Ektorpsofaer og annet ting og tang man trenger. Da vi var ferdige, hadde vi to fulle traller, to overfylt handlevogner og var temmelig nøyaktiv 20.000,- fattigere. Og helt klare til å dra til sørlandet for å overta sommerhus. Kl.12.00 den 1. august hadde vi overtakelsesmøte i nærmeste by, og så var sommerparadiset vårt.
Det ganle kirsebærtreet med taustige

Klesvask
Det lille, men veldig ambisiøse epletreet
Lillesøster i klatretreet - verdens fineste kirsebærtre
Tåken letter. Utsikt fra bryggen en tidlig morgen i august.

lørdag 6. februar 2010

Drømmen om et sommerhus - del 2

Jeg avsluttet del 1 av Drømmen om et sommerhus med å fortelle om hvordan mannen min begynte å lete etter en gammel Colin Archer-båt på Finn og endte opp med å finne et ganske lovende prospekt på sommersted istedet for.

I annonsen sto det om enkel standard og ukjent byggeår men også om 5 mål tomt og 70 meter strandlinje. Vi tok kontakt med megler med en gang, men de holdt på med ferieavvikling og foreslo at vi kunne ringe tilbake om tre (!) uker. Vi tok direkte kontakt med eier, som i motsetning til megleren, faktisk virket som om han var interessert i å selge, og dagen etterpå satte vi oss i bilen og kjørte til sørlandet for å se.

Det var 15. juli. Været var helt fantastisk den dagen - herlig norsk sommer! Og dette var hva vi fant:

Selve huset

Gjestehus

Bakdøren. Ikke langt å gå for å plukke bringebær.

Gang med dusjkabinett og stue nummer 1

Stue nr. 2

Peisen  og ovn og første blikk på kjøkkenet...

Et fargesprakende kjøkken

Et ertegrønt soverom

Og et knallrødt soverom....

Dette var det første inntrykket av huset. I realiteten var det faktisk enda mer slitent enn det som synes på bildene. Men jeg var helt betatt. Solen skinte. Det var ingen naboer. Fuglene kvitret utenfor. Hagen var ikke akkurat velstriglet, men det var frukttrær, villjordbær, bringebær og roser i massevis.


Jeg gikk en ekstra rundt i huset for å se på alle detaljer en gang til og fotografere det jeg så, mens kjæresten og lillesøster tokt turen ned til vannet for å se på strand og brygge.
Da jeg kom ned hit var lillesøster allerede igang med sitt første bad. Og både kjæresten og jeg var helt solgt. Dette var alt vi hadde lett etter og mye av det vi hadde drømt om, men ikke engang tenkt oss muligheten av å kunne skaffe oss. Vi var klare til å legge inn et bud.
Og neste del av Drømmen om et sommerhus kommer snart....



onsdag 3. februar 2010

En utfordring!

 Jeg har fått en utfordning fra Natalie.

1. Gå inn på mine bilder/mapper


2. Velg den 6. mappen

3. Finn det 6. bildet

4. Sett inn bildet på bloggen og skriv litt om det

5. Inviter 6 nye, link og gi beskjed til dem.

Jeg oppbevarer de fleste bildene på en ekstern harddisk, og i mappe nr. 6 var dette bilde nr. 6:

Jeg har ikke sett dette bildet på lenge, så det var et fint gjensyn!. Bildet er tatt i Blokhus i Danmark sommeren 2006 og den lille fotomodellen er Lillesøster.

Jeg har ikke tenkt å utfordre noen navngitte denne gangen, men hvem som helst som ser dette og ikke har fått utfordringen før oppmuntres til å delta.

Drømmen om et sommerhus, del 2 kommer snart!